Un om deosebit Savatie Bastovoi
ia uite ce frumos si adevarat spune
Despre deșertăciunea căutărilor omenești /fragmente/
IVOmul se naşte ca o făptură cu totul lipsită de înţelepciune şi îşi petrece primii ani din viaţă în neputinţă şi prostie.
Rîde şi plînge fără de pricină. Dacă-l împingi, cade şi dacă îi întinzi mîna, ţi-o întinde şi el pe a lui.
Cine îşi mai aduce aminte de vremea aceea?
Laudele şi ocările îl înnebunesc pe om pentru că îl fac să nu mai ştie cine este.
Omul îşi agoniseşte învăţătură, aleargă după bani şi caută să se întîlnească cu oameni mari, şi în toate acestea arată sîrguinţă jalnică.
Se uită în oglindă cînd iese din casă şi dacă trece pe cale pe lîngă o fereastră întunecată se uită în ea să vadă cît e de frumos şi mîndru.
Pentru aceasta omul este o făptură vrednică de plîns: cînd moare spune o vorbă sau două, dar nimeni nu ştie ce a purtat pe inimă cu adevărat.
V
Omul care descoperă pe Dumnezeu se trezeşte ca dintr-o beţie: întreaga lui viaţă i se pare o pierdere de timp.
Dar omul necredincios face şi vorbeşte lucruri vrednice de rîs: dacă-i dai bani se bucură şi dacă îl lauzi te slujeşte ca un catîr.
De tînăr îşi părăseşte casa în care s-a născut şi pleacă de-şi pierde frumseţea şi cinstea printre străini.
Cînd cineva iubeşte pe Domnul i se înfrumuseţează faţa şi vorbele lui devin plăcute la auz: el pune pace în inimile celor ce îl privesc şi îl ascultă, iar tăcerea lui aprinde dorul de a fi mai buni.
Nu este aşa omul necredincios: frumuseţea lui trezeşte invidia, iar învăţătura lui, atunci cînd o are, ajunge prilej de ceartă şi dezbinare între prieteni.
Fericit cel ce s-a făcut frumos şi înţelept pentru Domnul.
VI
Omul aleargă după frumuseţe, dar cînd o află răneşte inima cu ea.
Prin dorinţele sale omul îşi înmulţeşte suferinţa.
Omul rîvneşte să cîştige dragostea altui om ca şi el, dar cînd o află vede că şi aceasta este deşertăciune.
Plină de amărăciune este toată căutarea omului şi cînd i se pare că a aflat odihnă, atunci se umple de nemulţumire şi tristeţe.
Oamenii primesc laude unii de la alţii, îşi înfrumuseţează faţa şi caută viclean cu ochii pentru a cîştiga bunăvoinţa cuiva.
Toată pofta şi toată căutarea omului este plină de minciună şi de vicleşug, ea cere bani şi osteneală şi pregăteşte o moarte urîtă.
Lucru greţos şi apăsător este omul care se laudă cu păcatele sale.
http://savatie.wordpress.com
Cel ce a scris aceste cuvinte este un om naiv care nu stie nimic despre creatia lui Dumnezeu si nici despre creatiile omenesti . Dumnezeu a creat pamantul cu toate vietuitoarele care traiesc aici .Fiecare vietuitoare are rostul ei inclusive omul. Nimeni n-a vorbit cu Dumnezeu sa fie clar, si nici nu va vorbi vreodata , insa ia dat omului intelepciune si putere sa poata crea la randul sau multe lucruri de care are nevoie si el si semenii lui .Toate faptele si creatiile unui om sunt interpretate . Ma intreb daca cel ce a scris aceste randuri stice ce inseamna aceste cuvinte “Fericit cel ce s-a făcut frumos şi înţelept pentru Domnul.”Cum te poti face frumos si cum intelept ?Concluzia mea este ca acest comportament din articol se potriveste doar unor oameni bolnavi din toate punctele de vedere . Nici nu mai are rost sa comentez mai departe.
RăspundețiȘtergereDraga Ena,
RăspundețiȘtergereA te face frumos si intelept pentru Domnul, inseamna, dupa parerea mea a urmari sa te faci mai bun, mai iubitor fata de semeni, mai ingaduitor, mai compasiv, mai iertator, sa studiezi mai mult, sa iti deschizi inima mai mult, etc etc etc. Sa ai aceste preocupari in viata... Cam asta cred ca e mesajul, si nu mi se pare deloc mesajul unui om bolnav, ci dimpotriva, al unei minti clare, limpezi si cu mult bun simt.