29 mar. 2015

Lână de oaie vopsită - pentru schimbul lunii aprilie

Pentru schimbul lunii aprilie am pregatit niste lână, cumpărată fix de la oieri. Oaia se numește Spanca. Și are o lână fină și semifină.

Oaia Spanca a rezultat din incrucisare oilor de rasa Tigaie cu berbeci de rasa Merinos, indeosebi prin actiunea de merinozare dupa anul 1950.
Efectivele de oi Spanca reprezinta populatii neconsolidate ereditar. Are insusiri intermediare intre rasele parentale cu dominanta Merinosului. Spanca este raspandita in campia de sud–estul tarii, in Dobrogea, estul Munteniei, sudul Moldovei, in Banat si in Transilvania. Aproximativ 5% din efectivele de ovine din tara noastra fac parte din aceasta rasa. În această paranteză iat-o și pe oița Spaca... fotogenică foc!

 Oița Spanca.



 Lâna pe care am cumpărat-o eu era de la o oiță gri...

Înainte de vopsire.

Am desfăcut-o în sculuri și am vopsit-o. Iaca-asa:
  
După vopsire
 Așa am făcut si eu pachețelul pentru schimbul din aprilie. Lâna e foarte molicică. Sper să fi fost  pe placul partenerei mele de schimb. Am vrut sa-i cumpar o carte de croșetat . Știam că au. O văzusem cu o săptămînă înainte, și o plănuiam. Era cu flori... croșetate.
 Dar iată că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din tărg și nu a fost chip să-l conving pe băiatul de la tejghea să mai găsească una pe acolo. Așa că m-am mulțumit si cu cartea de tricotat, care era și ultima! Așa că am băgat-o repede în trasită să nu mi-o smucească careva din mână.


Nu că-s drăguți ghemili? Ca niști ouleți di Paști!

2 comentarii: